Koiran ottaminen mukaan pyöräilylenkille on erinomaista kuntoilua kummallekin osapuolelle. Pyörän kanssa lenkkeillessä koira saa merkittävästi paremmin liikettä, mikä kasvattaa koiran lihaksistoa ja yleistä kuntoa. Lihaskunnon ja liikunnan merkitys kasvaa erityisesti käyttökoirilla, joiden pitää olla hyvässä kunnossa ennen metsästyskauden alkua. Muissa tapauksissa lenkkien teko pyöräillen on erinomainen tapa saada energisen ja aktiivisen koiran liikunnantarve täytettyä. Pyöräilyn aloittaminen vaatii kuitenkin hieman harjoittelua ja pyöräillessä voi käyttää siihen suunniteltuja erikoisvarusteita.
Koiran totuttaminen pyörään
Kahdella pyörällä liikkuessa koira joutuu kokoajan tarkkailemaan pyöräilijää ja muuttamaan tahtiaan pyörän mukaan. Koira ei pysty tästä johtuen säätelemään omaa vauhtiaan tai kuljettua matkaa. Pyöräily sopii parhaiten ainoastaan terveille, aikuisille koirille. Alle 18-kuukautisten pentujen ja nuorten koirien luusto ja nivelet eivät kestä vielä kaupunkipyörän vierellä juoksemista.Asetettu ikäraja ei kuitenkaan ole yleinen sääntö, vaan jotkut isommat koirarodut voivat vaatia pidemmän ajan luuston ja nivelten muodostumiseen. Erityisesti sellaisten koirarotujen kanssa, joilla on taipumus lonkka- ja nivelvikoihin, on hyvä noudattaa erityistä tarkkaavaisuutta. Ennen pyöräilyn aloittamista on parasta käydä keskustelu koiran kasvattajan ja eläinlääkärin kanssa, jonka jälkeen voidaan siirtyä harjoitteluun.Ennen harjoittelun aloittamista täytyy muistaa että pyöräillessä normaalista lenkistä tulee helposti huomattavasti pidempi. Koira joutuu hölkkäämään ja juoksemaan koko matkan pyörän vierellä, joten reitti pitää suunnitella koiran kunnon mukaan. Jos koiran yleinen kävelylenkki on parin kilometrin mittainen niin pyörällä harjoittelu pitää aloittaa hyvin lyhyillä pätkillä ja kasvattaa pituutta seuraavien viikkojen aikana.
Harjoitus on kaiken A ja O
Koira pitää ensin opettaa kulkemaan kokoajan samalla puolella pyörää. Onnistuneet suoritukset pitää ehdottomasti palkita. Ensimmäiset lenkit on hyvä tehdä hitaalla tahdilla, jotta koira käsittää, miten pyörän kanssa pitää liikkua. Turha juoksuttaminen rasittaa koiraa liikaa.Myös pyöräilijän täytyy opetella koiran kanssa pyöräilyn salat. Pyörän selästä pitää seurata koiran liikkeitä, vauhtia ja jaksamista. Samalla silmien täytyy nähdä mahdolliset lähiympäristön vaara- ja häiriötekijät, muun liikenteen ja käden täytyy pitää koiran hihnaa. Rauhallinen ja pitkäjänteinen harjoittelu palkitaan kuitenkin nopeasti.